Luottotiedot

by admin on January 12, 2013

LuottotiedotLuottotiedot kertovat puhtaasti henkilön kyvystä suorittaa maksuja. Selvittämällä omat luottotietosi esimerkiksi vuokranantajalle voit helposti todistaa, että olet maksukykyinen eli ne toimivat varsin mainiosti “luotettavuusmittarina”. Pystyt selvittämään omat luottotietosi täältä ja mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintöjä, näet sitä kautta myös milloin ne poistuvat rekisteristäsi. Muut eivät pääse luottotietoihisi käsiksi, muuta kuin lain sallimissa tilanteissa, kuten vaikkapa lainaa hakiessa tai vuokralaista valitessa. Luottotiedot ovat siis henkilökohtaiset ja eivät löydy mistään julkisesta rekisteristä.

Nykyään luottotietojen menetyksiä tulee entistä enemmän ja vuonna 2012 maksuhäiriömerkintöjä tuli ennätysmäärä tähän mennessä, joten suunta on valitettavan huono. Huolimatta siitä, että lainan saamista vaikeutetaan koko ajan, tapahtuu luottotietojen menetyksiä puhtaasti sen takia, että ihmisillä ei ole varaa lyhentää lainaansa. Suurimman osan Takuu-Säätiön velkapuhelinsoitoista aiheuttivat vuonna 2012 suuremmat kulutusluotot. Monilla maksuhäiriömerkinnän saaneilla on harteillaan sekä suuremman luokan kulutusluotto tai pankkilaina sekä useampia pikalainoja eli suurin osa luottotietomenetyksistä aiheutuu näiden kahden yhdistelmästä.

Mitä tehdä jos luottotietojen menetys uhkaa? Monet lyövät hanskat tiskiin aivan liian aikaisin ja luulevat, että mitään ei ole enää tehtävissä, mutta asia ei kuitenkaan ole näin. Edellä mainittu Takuu-Säätiö ja sen velkalinja on erittäin hyvä apukeino niille, jotka painivat laskujen kanssa ja ovat huonossa taloudellisessa tilanteessa. Velkalinja ei voi suinkaan auttaa kaikkia velkaisia, mutta jokaisen on erittäin suotavaa yrittää saada asioita soviteltua. Se ei maksa sinulle mitään ja voit säästyä maksuhäiriömerkinnältä eli älä epäröi hetkeään vaan soita velkapuhelimeen välittömästi!

Luottotiedot vaikuttavat moneen asiaan

Monet eivät välttämättä edes tiedä mihin kaikkeen luottotietojen menetys vaikuttaa ja osa ei edes välitä. Jos kuitenkin menetät luottotietosi tulet huomaamaan, että monet asiat mitkä olivat ennen helposti hoidettavissa eivät hoidukaan enää niin kivuttomasti. Esimerkiksi vuokra-asuntoa hankkiessa vuokranantaja tarkistaa aina vuokraajan luottotiedot ja kukaan tuskin haluaa vuokrata asuntoaan henkilölle, jolla ei ole luottotietoja tallessa. Vaikka sinulla olisikin rahaa maksaa kuukausivuokra ilman mitään ongelmia, niin vuokranantajan silmissä luottotietomenetys synnyttää melkoista epäluottamusta. Toinen esimerkki on vakuutusten ottaminen tai pankkitilin avaaminen uuteen pankkiin, joista kumpikaan ei enää onnistu jos sinulla ei ole luottotietoja tallessa. Jopa normaalin Visa Electron -kortin saaminen on mahdotonta joidenkin pankkien kanssa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintä huolimatta siitä, että kyseessä ei ole mikään luottokortti. Et myöskään saa haettua lainaa maksuhäiriöiselle pankista ja samoin kulutusluotto sekä pikalaina ilman luottotietoja on mahdotonta saada ainakin TUPAS-tunnistaumisen kautta.

Ymmärrä siis se, että luottotietojen menetys ei ole mikään pikkujuttu, vaikka siltä voi ehkä tuntua. Se tulee vaikeuttamaan joka päiväistä elämää huomattavasti!

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: